ЗА ФЕДЕРАЦИЯТА

На 21 януари, 1992г., е основана Българска Федерация по Самбо след дълги години в състава на Федерацията по Борба. Първи президент на новосъздадената федерация е Г-н Владимир Аврионов. От 2003г. е избран доц.д-р Г-н Румен Стоилов, който става и Генерален Секретар на Европейската Федерация по Самбо (ESF) и Вицепрезидент на Световната Федерация по Самбо (FIAS). От началото на 2017г. до ноември 2021 г. за президент на федерацията е избран г-н Георги Юсев. От ноември 2021 г. Росен Димитров става на чело на БФСамбо.

Началото на самбото в България е положено в далечната 1957г. като едни от основоположниците са проф. Камен Лозанов и Нейко Делин. През тези 60 години българските състезатели са завоювали 105 златни медала, 243 – сребърни и 340 – бронзови от Европейски и Световни първенства за всички възрасти.


Най-ярките имена в този спорт са:

Мария Оряшкова – 5кратна световна и 9кратна европейска шампионка

Марко Косев – 5кратен световен шампион по бойно самбо

Мечтата на всички състезатели, треньори и ръководители е, разбира се, самбото да стане олимпийски спорт и тя става все по-реална след като на 30.11.2018г. след като Олимпийският Международен Комитет (МОК) прие FIAS за свой член.

В Българска Федерация по Самбо членуват 21 клуба в момента, които са признати и лицензирани от ММС. Регистър на клубовете е наличен в официалната електронна страница на ММС на следния линк http://registers.mpes.government.bg/registers/r1_clubs