Георги Юсев: Няма друга състезателка по самбо в света като Мария Оряшкова

„Няма друга състезателка по самбо в света като Мария Оряшкова“, с гордост заяви в Пресклуб „България“ председателят на родната федерация Георги Юсев.

На Световното първенство за мъже и жени през месец ноември 2019 г. в Южна Корея нашата талантлива шампионка спечели своята пета титла в кат. 80 кг. Към върховите ѝ завоевания за 2019 г. трябва да добавим златния медал на Европейските игри в Минск, а във витрината на дългата й блестяща кариера има още 9 златни медала от Европейски първенства за мъже и жени. Освен уникалната Мария, женският ни отбор по самбо е на второ място след Русия на Световното първенство, което е голям успех, похвали се още Юсев.  Този успех се дължи освен на шампионката Оряшкова, на бронзовите отличия на Ана-Мария Матушева (кат. 60 кг) и Ваня Иванова (кат. 64 кг).

В самбото при мъжете и в бойното самбо нямаме медали от Световното първенство,  но старши треньорът Васил Соколов се надява догодина това да не се повтори, защото бронзовите медалисти от Европейското първенство тази година в Испания  Борислав Янаков (кат. 57 кг) и Ашот Мартиросян (кат. 74 кг) ще се завърнат на тепиха. На същото първенство на Стария континент нашите пратеници се пребориха общо за 6 отличия при мъжете и жените, от които 1 сребърен в бойното самбо и 5 бронзови в самбото. А преди това на Европейското първенство за младежи и девойки в Кипър българите завоюваха 2 златни и 2 бронзови медала.

Георги Юсев благодари на ММС и на министър Кралев за подкрепата към самбото, още повече, че федерацията досега разчита изцяло само на средства от държавата. „В този спорт конкуренцията става все по-голяма, той се развива в много страни. На Световното първенство в Южна Корея участваха 82 държави, финалите се излъчваха директно, което е голяма реклама за нашия спорт“, заяви старши треньорът Соколов. Самбото очаква да получи признание да стане част от олимпийското семейство в бъдеще.